Książki on-line z portalu Legimi.plKsiązki on-line z portalu LibraIbuk.plKatalog zbiorów www.dzb.plCyfrowy Dolny Śląsk

Beatrice Dorothy „Bee” Wilson (urodzona 7 marca 1974 roku) jest brytyjską pisarką kulinarną, historyczką i dziennikarką. Jej książki łączą jedzenie z szerszym kontekstem dotyczącym zdrowia, historii i psychologii.

Tematyka zmiany diety na lepsze, niemarnowania jedzenia, ograniczania mięsa i produktów odzwierzęcych poruszana jest często. W sieci mnożą się treści promujące poszczególne diety, eliminowanie konkretnych składników z codziennego jadłospisu, poradniki dotyczące zdrowego stylu życia. Niełatwo jednak znaleźć informacje odnoszące się do tego, co mogło zapoczątkować taki trend.

Książka Tak dziś jemy. Biografia jedzenia w Polsce miała premierę w marcu 2020. Ukazała się nakładem Wydawnictwa SQN i jest pozycją zaskakującą. Reportaż bezsprzecznie skłania do refleksji o tym, co jemy i jak postrzegamy pożywienie, które trafia na nasze talerze. Autorka przeplata wątki dotyczące historii żywności i kultury spożywania posiłków ze zmianami, które nastąpiły w ostatnich latach. Nie ocenia wyborów żywieniowych, a wskazuje, w jaki sposób zmieniająca się kultura jedzenia, globalizacja, a nawet rozmiar talerza wpływają na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i na świat, który nas otacza.

Wilson zauważa korzyści płynące ze zwiększenia produkcji jedzenia, jego lepszej dostępności i niemal wyeliminowania widma głodu u znacznej części populacji. Wskazuje, że choroby wywołane niedożywieniem i niedoborami takie jak kwashiorkor, beri-beri czy szkorbut w większości krajów już nie występują. Co więcej, o dowolnej porze roku możemy kupić truskawki, winogrona, świeże warzywa czy przyprawy i potrawy z najdalszych zakątków świata. Dzięki internetowi mamy łatwy dostęp do egzotycznych przepisów na potrawy z krajów, których nie mielibyśmy możliwości odwiedzić i możemy się nimi wymieniać z przyjaciółmi bez żadnych przeszkód. Otwiera jednak oczy na konsekwencje, które niesie za sobą pozbawiony jakichkolwiek przeszkód dostęp do każdego rodzaju żywności.



Przybliża aspekty związane z podejściem do jedzenia osób z pokolenia naszych rodziców i dziadków. Porusza kwestie dotyczące polityki żywieniowej w kontekście gospodarczym oraz ekonomicznym i przeciwstawia je zaleceniom żywieniowym. Przeplata to ze zwyczajami kulinarnymi osób, z którymi rozmawia przy okazji pisania swojej książki. Mogą one niejednokrotnie wzbudzić zdziwienie, jeśli weźmiemy pod uwagę dzisiejsze podejście do posiłków. Opisuje trendy żywieniowe, niekiedy są dla nas tak oczywiste, że już ich nie zauważamy. Podnosi kwestie spożywania posiłków poza domem, swoistej klęski urodzaju, kiedy mamy tak duży wybór, że nie potrafimy podjąć decyzji, co i kiedy zjemy, aż wreszcie powrotu do samodzielnego przygotowywania potraw. Wszystkie informacje zawarte w książce przedstawione są w sposób rzetelny, a Wilson przytacza badania naukowe je potwierdzające.

Po tej popularnonaukowej publikacji z bogatą bibliografią, moglibyśmy się spodziewać trudnego języka, mozolnego czytania i przysypiania w trakcie lektury. Trudno przeczytać tę książkę w jeden wieczór, ale tylko dlatego że skłania do refleksji. Z drugiej jednak strony, trudno się od niej oderwać. Na długo zostaje w pamięci. Jest ona doskonałą propozycją dla wszystkich zainteresowanych szeroko pojętymi kulinariami, zwyczajami i trendami żywieniowymi a także zagadnieniami związanymi z produkcją żywności w ostatnich latach.


Anita Dzierżanowska